Pszichológia

Kik és milyen problémákkal fordulhatnak hozzám?
0-10 éves korig várom a gyerekeket illetve szüleiket.

A gyermekek életét alapvetően az őt körülvevő felnőttek (szülei, nevelői) alakítják, irányítják. Életének legfontosabb eseményei “csak úgy megtörténnek vele”, anélkül, hogy ő azokba komolyabban beleszólhatna (költözés, testvér születése, betegség a családban, óvoda-, iskolakezdés, válás, stb.). Így azonban még az alapvetően pozitív események is sokszor szorongatóak lehetnek számára, és lelki egyensúlyának megbillenéséhez vezethetnek. Ezt általában valamilyen tünet, viselkedésváltozás jelzi számunkra.
Az alábbi jelek a leggyakoribbak:
* ingerlékenyebb, sírósabb, hisztisebb, dacosabb lesz,
* kifejezetten ellenálló, viselkedése provokatív, a szabályokat nem tartja, felesel,
* agresszív, odacsap, társaival verekszik,
* a korábban stabilan szobatiszta gyermek újra bepisil, bekakál,
* túl csendes, komoly, magába zárkózó, kedvetlen, közönyös,
* túlságosan félénk, bizonytalan, visszahúzódó.

Amennyiben ez a nemkívánatos viselkedésforma tartóssá válik, és nem találják a megoldást, akkor várom Önöket szeretettel!

Hogyan dolgozom?
” A gyermek úgy viselkedik, ahogyan érzi magát.” (Becky Bailey)

Meggyőződésem, hogy mélységesen igaz a fenti állítás. Ezért minden tudásommal azon dolgozom immár 25 éve, hogy a szülőket és a pedagógusokat segítsem, a gyermekek számára olyan környezet megteremtésében, amelyben biztonságban, és elfogadva, szeretve érezhetik magukat.
Ennél fogva a gyermek és a család harmonikusabb működésének elősegítése érdekében nagyon szoros együttműködésben dolgozom a szülőkkel, fejlesztő kollégáimmal, és lehetőség szerint az érintett pedagógusokkal. Csak közösen tudjuk megtalálni azokat a tényezőket, melyek elbizonytalanítják, félelmekkel, szorongással töltik el a kicsiket, és nemkívánatos viselkedésváltozást idéznek elő náluk. Ezért a gyermekekkel végzett egyéni munka mellett gyakran konzultálok a szülőkkel, nevelőkkel.
Kedvelt eszközeim, módszereim:
rajzolás, festés, gyurmázás, bábjáték, szerepjáték, Világjáték, drámajáték, mesék

Amennyiben a konzultációs keretek között nem megoldható a probléma, vagy klinikai kórkép gyanúja merül fel, továbbirányítom a gyermeket.